Cirkulane

Cirkulane, nekoč sv. Barbara v Halozah, so razgibano naselje, obdano s 13 naselji: Cirkulane, Pristava, Pohorje, Paradiž, Medribnik, Meje, Gruškovec, Brezovec, Veliki Vrh, Dolane, Gradišča, Slatina in Mali Okič. Domačini Cirkulane poimenujemo tudi Varež, kar pomeni trg. Iz sosednjih vasi prebivalcem Cirkulan rečejo Belani. Skozi Cirkulane tečeta dva potoka: Bela in Belica. Skupni potok pod nazivom Belana pa teče naprej vse do mogočnega gradu Borl, kjer se izliva v reko Dravo.


Vas Cirkulane je tesno povezana z gradom Borl, ki se nahaja v Dolanah na skali nad reko Dravo. Grad Borl naj bi nastal celo v 11. stoletju kot trdnjava, kasneje pa so mu končno podobo dali grofje Sauri, ki so vplivali na razvoj tega dela Haloz. Grad Borl je ena od vstopnih točk v Haloze. Naprej proti Cirkulanam boste na levi strani uzrli prelepo cerkvico sv. Ane, ki so jo zgradili grofje Sauri, in je znana točka pohodnikov in romarjev. Skozi leto se odvijajo številne prireditve ob cerkvici: od rezi vinske trte, postavitve klopotcev, trgatve in Martinovega. Največ obiskovalcev in romarjev pa pride konec julija na aninsko nedeljo. Farna cerkev je cerkev sv. Barbare v Cirkulanah. Na območju sta še dve cerkvici, in sicer cerkev sv. Elizabete v Pohorju ter prenovljena najstarejša cerkev sv. Katarine. V času vladavine Marije Terezije je bila leta 1780 v Cirkulanah uvedena tudi osnovna šola. V Cirkulanah je bila ustanovljena tudi prva vinarska zadruga na območju Haloz, ki je pomembno vplivala na razvoj vinogradništva ter njegov obstoj v času po drugi svetovni vojni.

Domačini smo zelo ponosni na našega rojaka prof. dr. Vladimirja Bračiča, ki se je rodil v Rajherjevi hiši v Cirkulanah. Bil je aktiven član pri ustanavljanju in tudi prvi rektor mariborske univerze. Njegov spomenik se nahaja ob vstopu v dvorišče današnje osnovne šole. V Cirkulanah se je dobro ohranila živa dediščina, saj se že po tradiciji veliko domačinov prostovoljno ukvarja z ohranjanjem številnih običajev in navad. Za bogato kulturno življenje, katerega začetki segajo v daljnje leto 1899, skrbi Kulturno društvo Cirkulane. Na tem območju boste našli še ljudi, ki vam bodo znali narediti pravi haloški klopotec za vaš vinograd, ali pa za spomin v dnevno sobo in to tako, da bo imel lep izgled in dober zvok. Našli boste tudi mojstre, ki znajo narediti pravega haloškega koranta iz zajčjih ali kozjih kož. Turistično društvo Cirkulane že več desetletij organizira v času pusta prireditev fašenk v Cirkulanah, ki se odvija vsako leto na pustno soboto v dopoldanskem času. Tu se boste lahko srečali in spoznali s tradicionalnimi pustnimi liki, kot so rusa ali šarga, baba deda nosi in seveda haloškega koranta.Domačine boste spoznali po belanskem govoru, ki je nekoliko drugačen od sosednjega iz Zavrča, kakor tudi specifičnega iz sosednje vasi v Zgornjem Leskovcu. Značilno predvsem za starejše domačine iz tega konca je navada, ki jo ima večina prebivalcev v Halozah in sicer, da od hiše, pri kateri ste se ustavili ali jo obiskali, ne boste odšli ne žejni in ne lačni. Prava haloška gospodinja ima vedno v tünki kakšno rezervno klobaso in v kleti bo imel dober gospodar celo leto na razpolago dobro haloško kapljico. Na območju občine Cirkulane boste našli tudi majhno naselje Pohorje. Ja, prav ste prebrali. Kraj Pohorje ima 45 hišnih številk in se nahaja v Halozah. Ko je Oton Župančič prišel v omenjeni kraj, je zapisal »Novi kraji, nova čuda. Prijazni ljudje. Prijetno presenečen nad slikovito pokrajino Haloz«.

Vodnik po občini Cirkulane

Deli v omrežjih

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites