Makole

Makole se nahajajo na zahodnem robu Haloz in se nadaljujejo v Dravinjsko dolino. V preteklosti so imele tudi trške pravice. Povezane so s Halozami tudi preko Jelovškega potoka, ki se izliva v reko Dravinjo. Izvor imena Makole lahko izhaja iz vprašanja: »Ali ima voz kole?« Krajše: MA – KOLE. Občina Makole zajema naslednja naselja: Dežno pri Makolah, Jelovec pri Makolah, Ložnica, Makole, Mostečno, Pečke, Savinsko, Stari Grad, Stopno, Stranske Makole, Strug, Štatenberg, Varoš.

Forma viva Makole ima večletno tradicijo in jo lahko postavimo ob bok ostalim forma vivam v Sloveniji. Kiparski simpoziji v Makolah so izredno dobro organizirani; udeležencem priskrbijo potreben material, orodja, prostor in bivalne pogoje, po dogovoru pa tudi prehrano. Omejen je čas bivanja na delovišču, kiparjem pa je prepuščena svoboda izraznih načinov. Organizator postane lastnik kipov, ustvarjenih na forma vivi. Silvo Safran je celo napisal himno Forma viva Makole, ki v besedilu lepo opiše dogajanje v Makolah.

Dvorec Štatenberg je prvič omenjen leta 1250 kot castrum Stetenburch. Končno podobo dvorcu Štatenberg so dali grofje Attemsi. Zgradili so razkošen baročni dvorec, ki je najbolj znan po freskah in štukaturah v viteški dvorani in salonih, ki se nahajajo levo in desno od nje. Lastnik dvorca je danes podjetje Impol iz Slovenske Bistrice, s prostori pa upravljajo različna društva, v gradu pa je tudi prijazno osebje v turistično informacijski pisarni. Tam boste dobili podrobnejše informacije o samem dvorcu ter ostali turistični ponudbi v okolici. Leta 1992 je bil ribnik in dvorec z neposredno okolico razglašen za krajinski park, ki se razteza na 228 hektarjih.

V preteklosti so v Makolah imeli tudi rudnik črnega premoga v Šegi, tovarno opeke, žago na reki Dravinji, kovačijo, manjše mline za mletje moke ter mnogo drugih obrtnikov. Z globalizacijo so se vse te dejavnosti bistveno spremenile in Makole, kakor preostali del Haloz, iščejo svoje priložnosti na področju turizma in razvoju perspektivnih storitvenih dejavnostih povezanih s turizmom. Vabljeni k odkrivanju posebnosti Haloz in prispevajte k ohranitvi in revitalizaciji območja. Z obiskom boste spočili tudi svoje telo in dušo ter si nabrali energije in moči za nove življenjske podvige.

Ponudba Makol

Nočitve Makole, Kulinarika Makole, Kultura/narava Makole, Šport/prosti čas Makole

Deli v omrežjih

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites