Spominska soba dr. Vladimirja Bračiča


V rojstni hiši dr. Vladimirja Bračiča v centru Cirkulan je spominska soba, v kateri je predstavljeno njegovo življenje in delo.


Vladimir Bračič (Cirkulane, 27. 9. 1919 - Maribor, 28. 5. 1996)
geograf, pedagog, politik
V raziskovalnem delu se je posvetil družbeni geografiji, veliko pozornost je namenil problematiki Haloz in rodnim Cirkulanam ter jih predstavil v več objavah. Njegova doktorska disertacija je izšla tudi v knjižni obliki pod naslovom Vinorodne Haloze (1967) in spada med temeljna geografska dela o Halozah.
Kot profesor geografije je služboval na ptujski gimnaziji in bil nekaj časa tudi njen direktor. 
Bil je pobudnik in zelo zaslužen za ustanovitev višjih šol v Mariboru, katerih predstojnik je bil več mandatov, prav tako pa je vodil priprave na ustanovitev Univerze v Mariboru leta 1975. Tako mu je pripadla čast, da je postal tudi njen prvi rektor. Več mandatov je bil poslanec Skupščine Ljudske republike Slovenije (LRS), med leti 1967 in 1972 pa tudi član njenega izvršnega sveta (vlade), zadolžen za šolstvo in kulturo. Vsa leta se je aktivno vključeval tudi v družbeno življenje Cirkulan in bil leta 1986 imenovan za častnega krajana.

V Cirkulanah nas na dr. Vladimirja Bračiča spominja dvoje javnih obeležij: spominska plošča, odkrita leta 1999 na večnamenski dvorani, in doprsni kip, odkrit deset let pozneje pri osnovni šoli. Leta 2009 so zasnovali in označili tudi Bračičevo planinsko pot, ki vodi pretežno po občinski meji.
V letu 2019, ob stoti obletnici njegovega rojstva, pa so v njegovi rojstni hiši (Rajherjeva hiša) v centru Cirkulan uredili spominsko sobo.

Več o življenju in delu dr. Vladimirja Bračiča in o vsebini spominske sobe lahko preberete v brošuri, ki je izšla ob otvoritvi: tukaj.
Uvedena je bila simbolična vstopnina, ki bo namenjena vzdrževanju spominske sobe. Za posameznike vstopnina znaša 2,00 EUR, za učence nad 12 let, dijake, študente in skupine nad 12 oseb 1,70 EUR, za otroke do 12. leta pa je ogled sobe brezplačen. 
Cena vsebuje DDV.

Lokacija spominske sobe 
Cirkulane 56, 2282 Cirkulane

Informacije in rezervacije na:
Društvo za oživitev gradu Borl: grad.borl@gmail.com
ali
TIC Haloze, HALO d.o.o.
Cirkulane 56, 2282 Cirkulane
T: 02 795 32 00

Odprto:
pon - pet 
8 - 16
za organizirane skupine po dogovoru

Deli v omrežjih

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites