Gorišnica

Gorišnica je gručasto naselje na Ptujskem polju ob magistralni cesti Ptuj–Ormož. Značilna je zemljiška povezava med prebivalci Gorišnice in naselji v Halozah, saj imajo nekateri prebivalci Gorišnice svoja zemljišča in poslopja na območju Haloz. Del občine Gorišnica se že zajeda v sosednje Slovenske gorice. Celotna občina zajema enajst naselij, in sicer: Gorišnica, Gajevci, Formin, Mala vas, Moškanjci, Muretinci, Placerovci, Tibolci, Zamušani, Zagojiči in Cunkovci. V ne tako daljni preteklosti je občina Gorišnica zajemala tudi naselja na območju Cirkulan in tako so tudi ostale tesnejše vezi, ki se odražajo v turističnem sodelovanju. Zato vas vabimo, da naredite kratek skok čez Dravo v Gorišnico.

O prisotnosti človeka že v davnini pričajo najdbe kamnitih sekir, bronaste sulične osti in rimskih novcev. Na tem območju so ustvarjali že Kelti in Iliri, ki so zasadili tudi prve vinske trte v Halozah. V Gorišnici so najdene sledi rimske ceste Poetovio-Savaris, ob kateri so najdeni tudi ostanki kamnov in opeke, iz katere so bile zgrajene antične stavbe. Pod cerkvijo sv. Marjete se domnevno nahaja rimsko svetišče.

Skozi naselja v Gorišnici potuje tudi železnica z dvema postajama, in sicer Moškanjci in Zamušani. Če potujete po železnici proti zahodu, boste potovali v smeri Ptuj-Pragersko in naprej proti Ljubljani ali Mariboru in Gradcu. Če pa ste namenjeni proti vzhodu, vas bo pot po železnici vodila proti Ormožu. V Moškanjcih lahko sedete tudi na letalo in si iz zraka ogledate med seboj preplete griče v Halozah in okolici. Tukaj je namreč znano športno letališče v upravljanju Aerokluba Ptuj, ki je tudi na seznamu evropskih letališč za majhna letala.

V zadnjem času kmetije na poljih pridelujejo različno zelenjavo, ki jo zalivajo s sodobnimi namakalnimi sistemi iz kanala reke Drave, ki teče v smeri proti Forminu. Tam je zadnja hidroelektrarna na reki Dravi na območju Slovenije. Sveža zelenjava, vzgojena na območju Gorišnice in okolice, preko zadrug in drugih povezav oskrbuje svoje kupce praktično po celotni Sloveniji. Del tradicije pridelovanja zelenjave občasno domačini prikažejo na 300 let stari panonski hiši, ki se imenuje Dominkova domačija. Priporočamo tudi ogled Skulpture s križi avtorja Tobijasa, ki se nahaja na pokopališču v Gorišnici ter Sokov mlin na vodo v Forminu. 

Ponudba Gorišnice

Nočitve Gorišnica, Kulinarika Gorišnica, Kultura/narava Gorišnica, Šport/prosti čas Gorišnica

Deli v omrežjih

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites