Videm pri Ptuju

Videm pri Ptuju leži na južnem robu Dravskega polja, kjer se Haloze najbolj približajo rokavom reke Dravinje. Kraj je ime dobil po župnijski cerkvi sv. Vida, ki je bila zgrajena že v času romantike in se prvič omenja leta 1320. Videm se razteza ob reki Dravinji do glavne cestne povezave med Mariborom in Zagrebom. Zajema tudi naselja preko omejene cestne povezave, kot so Sela in Dolena. Razvoj turizma je na tem območju vsled turističnih tokov po omenjeni cestni povezavi v zadnjih letih doživel največji razmah in so na območju nastale nove nočitvene kapacitete, ki utrujenim turistom iz severa Evrope dajejo možnost počitka pred nadaljevanjem poti v smeri Jadranskega morja.

V tem predelu občine Videm se nahajajo naslednja  naselja: Dravci, Dravinjski Vrh, Jurovci, Lancova vas, Ljubstava, Majski Vrh, Pobrežje, Soviče, Šturmovci, Tržec, Vareja, Videm pri Ptuju, Sela, Barislovci, Trnovec, Popovci, Zgornja Pristava in Dolena.

Čez reko Dravinjo v smeri Zgornjega Leskovca stoji prav gotovo ena najstarejših cerkvic na Slovenskem, ki je posvečena Janezu Krstniku, in je grajena v obliki ribje kosti in na kateri se nahaja tudi rimski nagrobnik. Glavni praznik domačini poimenujejo vidovo, ki se odvija na god sv. Vida v mesecu juniju. Takrat so že zrele češnje in v Vidovi kleti vinogradniki predstavijo svoje nove prodajne letnike vina. V tem delu Haloz in v okolici se je ohranila živa dediščina, ki s prireditvami obuja dediščino, prav tako pa v etnoloških zbirkah hranijo različne predmete in orodja, ki so jih ljudje uporabljali pri svojem delu. Tudi v tem delu Haloz se fašenku posvetijo na pustni ponedeljek v organizirani povorki. Na pročelju Vidove kleti je postavljena replika rimskega spomenika, ki je bil posvečen Saturniusu in je del pomembne arheološke dediščine tega območja. Med cerkvijo sv. Vida in Vidovo kletjo pa je postavljen spomenik misijonarju patru Mihu Drevenšku. Bil je rojak iz vasi Pobrežje in je dolga leta deloval v mestu Ndola v Zambiji.

Reka Dravinja s svojimi pritoki domačinom daje tudi možnost proizvodnje sladkovodnih rib. Z ribolovno dovolilnico, ki jo lahko pridobite na prodajnih mestih v gostiščih ali pri ribiških družinah, lahko med mostom v Doleni ter do izliva Dravinje v reko Dravo poskusite srečo z lovom na: klena, mreno, ogrico (sivka), ploščič, podust, smuč, soma ali ščuko. Možni načini ribolova so: beličarjenje, muharjenje, talni ribolov, vijačenje. Krajinski park Šturmovci je bil zavarovan leta 1979 in leži pod ptujskim jezerom na 125 hektarjih v trikotniku med starim delom reke Drave, Dravinje s haloškim robom in videmsko ježo. Predstavlja naravno znamenitost, skozi katerega vodi 3 km dolga naravoslovna učna pot in kjer lahko opazujemo preko 230 vrst ptic, od katerih jih v Šturmovcih gnezdi približno 90. Najdemo tudi ogrožene vrste kot so, mali martinec, mali deževnik in vodomec. Med rastlinami uspeva kar devet vrst orhidej, čeladasta kukavica, trizoba kukavica in piramidasti plovec. K sožitju med ljudmi, k sožitju med pokrajino in človekom, k sožitju v sami naravi in k sožitju v nas samih nas nagovarja skulptura avtorja Viktorja Gojkoviča v krožišču na Vidmu pri Ptuju.
Ponudba Vidma pri PtujuDeli v omrežjih

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites