Zgornji Leskovec

V vzhodnem delu Haloz se nahaja tudi naselje Zgornji Leskovec, ki ga najdemo prvič omenjenega v urbarjih pri minoritih in dominikancih na Ptuju leta 1440 pod besedo Lezkowicz pri Psičini. Zgornji Leskovec se nahaja na razpotju za smer Cirkulane-Podlehnik ter Ptuj-Trakoščan.

Zgornji Leskovec obdaja 12 vasi, in sicer: Belavšek, Berinjak, Gradišče, Mala in Velika Varnica, Repišče, Skorišnjak, Spodnji in Zgornji Leskovec, Strmec, Trdobojci in Veliki Okič. Območje je praktično v celoti hribovito in lahko ob pogledu rečemo, da ima vsak hrib svojega gospodarja, kjer je na vrhu hišica in gospodarsko poslopje. Delo je v vinogradih in na kmetijskih površinah zaradi strmine in težje dostopnosti ročno. Tako so že od nekdaj domačini živeli skrbno in spoštovali vsak pridelek, ki jim ga je narava poklonila ob težkem delu. Skoraj neverjetno se nam lahko zdi, da so v preteklosti postavili kar dve cerkvici v Veliki Varnici, in sicer sv. Avguština in sv. Magdalene, ki sta postavljeni na težje dostopnem hribu s 504 m nadmorske višine. Iz omenjenega vrha je izredno lep razgled na vse štiri strani. Ta lokacija še posebej oživi zadnjo nedeljo v avgustu, ko je tradicionalno romanje k sv. Avguštinu.

Domačini so zelo ponosni na svojega rojaka, svetovnega prvaka - boksarja Dejana Zavca, ki ga imenujejo tudi Trdobojec, saj prihaja iz Trdobojcev. Haloški korant pa je našel svoj dom v Velikem Okiču, kjer ohranjajo njegovo etnološko posebnost prostovoljci, zbrani v etnografsko društvo, in so prejeli za ohranjanje omenjenega lika leta 2008 Murkovo listino, ki jo podeljuje Slovensko etnološko društvo. V kraju je zelo aktivno tudi Turistično društvo Klopotec Leskovec v Halozah, ki skozi leto skupaj s krajani in ostalimi društvi pripravi več različnih dogodkov, vezanih na dediščino Haloz. Po stari navadi se na Martinovo nedeljo dopoldan domačini zberejo pred cerkvijo sv. Andraža v Zgornjem Leskovcu. Gospodarji prineso mošt v lepih pletenih pletenkah, in nekateri tudi v manjših sodih na vozovih. Mošt dostavljajo po vaseh in ga zlijejo v skupni sod, kjer nato duhovnik opravi blagoslov mošta.
Ponudba Zgornjega Leskovca

Nočitve Zgornji Leskovec, Kulinarika Zgornji Leskovec, Kultura/narava Zgornji Leskovec

Deli v omrežjih

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites