Majšperk


Ob vstopu v Majšperk dobimo vtis o urbaniziranem urejenem središču, kjer lahko opazimo tudi manjša blokovska naselja ter tovarniške združene enote. Tak razvoj je bil v Majšperku možen, saj leži ob robu široke doline in se s tem malo ločuje od ostalih krajev v Halozah. V Majšperk lahko prispemo iz smeri Ptujske Gore in nadaljujemo ob reki Dravinji vse do Vidma pri Ptuju ali Žetal, lahko se odločimo in nadaljujemo potovanje v smeri Stoperc in ob Donački gori vse do Rogatca in Rogaške Slatine. Lahko pa se odločimo še za tretjo pot in se usmerimo po dolini proti Štatenbergu in Makolam oziroma Slovenski Bistrici.

Zgodovinski viri Majšperk omenjajo že v 12. stoletju, natančneje grad Monsberg, kot se je imenoval leta 1168. Majšperk je bil v zgodovini pomemben v gospodarskem, predvsem pa strateškem pomenu, saj je bil sestavni del obrambnega pasu, ki je bil usmerjen proti napadalnosti ogrskih kraljev. Na gradu Mosnberg se je pri Hartmanu Holleneškem in njegovi ženi Omeliji leta 1487 mudil znani potopisec Paolo Santonino. Potopisec je vedno nekaj stavkov namenil jedem in hrani na območju, kjer je bil v gosteh. Danes lahko v gostiščih v Majšperku najdemo na jedilnikih tudi Hartmanov steak in podobne jedi. Grad je po letu 1850 začel naglo propadati in danes najdemo le še majhen ostanek stolpa. Baročni grad Hamre je postavljen ob reki Dravinji. Nastal je iz dvora ptujskih minoritov, prvič omenjenega leta 1461.

Med pomembnejše mejnike v zgodovini Majšperka spada iniciativa družin Novak in Kubricht, ki je Majšperku zagotovila razvoj industrije z dokaj ugodnimi surovinskimi okoliščinami za takratne čase ter delovno silo, ki na tem revnem hribovitem območju okrog Majšperka dotlej ni našla dovolj možnosti za zaslužek. Tega jim je zagotovila najprej tovarna strojil, pozneje pa še tovarna tekstila, kjer se je zaposlila predvsem ženska delovna sila. Znani sta predvsem nekdanji tovarni: Tovarna volnenih izdelkov Majšperk in Planika. Danes je nekaj novih dejavnosti, ki imajo možnost širitve poslovanja. Majšperk je bil vedno znan po preji odlične volne in izvirnih gobelinih, ki krasijo stene širom po svetu. V industrijski prodajalni je mogoče kupiti volno različnih mešanic, gobeline različnih motivov, na željo pa izdelajo tudi unikatne gobeline po naročilu.

Majšperk zajema naslednja naselja: Majšperk, Breg, Jelovice, Koritno, Lešje, Medvedce, Naraplje, Planjsko, Preša, Sestrže, Skrblje, Stanečka vas, Spodnja Sveča, Stoperce, Dol Pri Stopercah, Grdina, Kupčinji Vrh, Zgornja Sveča. V Občino Majšperk pa so od leta 1995 priključena še vsa ostala naselja iz Ptujske Gore. Za kulturni in družabni utrip Majšperka skrbijo številna prostovoljna društva, ki se ukvarjajo z glasbo, petjem in številnimi drugimi dejavnostmi v izredno lepi in funkcionalni prireditveni dvorani v sklopu Kulturno poslovnega centra Majšperk.

Ponudba Majšperka

Nočitve Majšperk, Kulinarika Majšperk, Kultura/narava Majšperk, Šport/prosti čas Majšperk

Deli v omrežjih

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites