Ptujska Gora


Ptujska Gora je gručasto naselje vrh slemena Savinjsko s trgom okoli Bazilike Marije Zavetnice, ki je tudi najbolj obiskana točka na celotnem območju Haloz in širše. Za popotovanje v notranjost Haloz si veliko obiskovalcev Ptujsko Goro izbere za vstopno točko.

Ptujska Gora je bila posvečena v baziliko leta 2010 ob 600-letnici posvetitve cerkve. Nastanek cerkve ni natančno pojasnjen, vendar se je po prepričanju patrov minoritov moralo zgoditi nekaj velikega. Ljudsko izročilo govori, da so grofje na vurberškem gradu imeli hčer edinko, ki je bila slepa. Nekoč v večernem mraku je slepa hči nenadoma vstala od mize in vzkliknila: »Vidim, vidim! Tam daleč vidim svetlobo, vidim luč!« Pokazala je proti ptujskogorskemu hribu. Grofje so začeli graditi cerkev na Ptujski Gori v zahvalo Mariji Zavetnici s plaščem. Bazilika je pravi gotski biser, katero so gradili odlični in natančni mojstri iz kamnov iz okolice Ptujske Gore. Vsak kamen je označen in podpisan in je bil izdelovalcu tudi plačan. V milostnem reliefu Marije Zavetnice s plaščem je postavljena podoba Marije v baročnem glavnem oltarju, pod njenim plaščem pa je upodobljenih 82 oseb, kar predstavlja dragoceno zbirko portretov oseb iz začetka 15. stoletja. Med njimi najdemo portret Bernarda III., ustanovitelja Ptujske Gore, njegove žene Valburge, dveh bratov minoritov, mnogih predstavnikov plemstva, cerkvene hierarhije in drugih ljudi. Ptujska Gora je postala trg leta 1447 z lastnim sodstvom, trškimi pravicami in letnimi sejmi, na kar nas spominja pranger na trgu.

Območje je lepo urejeno in organizirano z dovolj parkirišči tudi za večja romanja, ki se odvijajo 15. avgusta. Minoriti, turistična pisarna, turistični ponudniki in domačini dobro poskrbijo za obiskovalce, turiste in romarje. Dostop je urejen tudi za invalide na vozičkih. Na Ptujski Gori se je rodil priznani mojster fotografije Stojan Kerbler. Na fotografijah je ujel v spomin najpomembnejše človeške zgodbe in haloško pokrajino. Kerbler je fotografije nizal v cikluse, tako so najbolj zasloveli Portreti s ptujskih ulic, Haložani in Koline. Prejel je več kot 500 nagrad in priznanj, od tega 120 na mednarodnih razstavah. Njegova hiša z vrtom se nahaja ob samem trgu Ptujske Gore.

Naselja Ptujske Gore sestavljajo: Ptujska Gora, Podlože, Doklece, Slape, Janški Vrh, Stogovci, Bolečka vas. V naselju Podlože, če se gibljete iz smeri Kidričevega, se pred Ptujsko Goro na levi strani ceste nahaja prazgodovinsko gomilno grobišče iz 7. in 6. stoletja pred našim štetjem. Na Janškem Vrhu stoji med vinogradi cerkev v. Janeza Krstnika iz 15. stoletja. V tej okolici rastejo vinogradi tudi do nadmorske višine 600 m in dosegajo lepo kvaliteto zrelosti grozdja, kar je osnova za kakovostno in vrhunsko vino. Cerkev sv. Lenarta stoji na pokopališču Ptujske Gore.

Ponudba Ptujske Gore

Nočitve Ptujska Gora, Kulinarika Ptujska Gora, Kultura/narava Ptujska Gora

Deli v omrežjih

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites