Grad Borl


Grad Borl stoji na strmi skali nad reko Dravo od 12. stoletja, morebiti je bil postavljen celo prej. Varoval je strateško pomembni prehod čez Dravo, o čemer pričata tako ogrsko kot nemško poimenovanje gradu Borlyn oziroma Ankenstein, ki naj bi označevala rečni prehod. Na relaciji Ptuj v smeri Zavrča in naprej proti Varaždinu, ko prečkate v Dolanah reko Dravo, je odcep na desno, kjer je urejen dostop do gradu Borl. Veduto gradu boste zagledali že bistveno prej iz Ptujsko-Dravskega polja, saj Borl upravičeno imenujemo za vstopno točko v Haloze. Grad je v lasti Republike Slovenije in je spomenik državnega pomena. 
Po več desetletjih samevanja in propadanja gradu so se leta 2020 končno pričela dolgo pričakovana obnovitvena dela, ki so zajela desni trakt, zunanje grajsko dvorišče, dvorano pred kapelo, viteško dvorano, kar bo po dokončanju del omogočilo ponovno delno odprtje gradu za javnost.
V njem bo vzpostavljen "Interpretacijsko informacijski center območja NATURA 2000 Grad Borl", ki je inovativna in sodobna predstavitev območja Natura 2000 Drava in vključuje preplet naravnih značilnosti območja in delovanja človeka. 

Grad bo predvidoma odprt za javnost v letu 2022. 

V vsakem primeru pa lahko že zdaj prispete do vhodnih vrat in si iz grajskega parka pogledate osrednji grajski stolp – bergfrid, katerega zidovi so mestoma debeli kar 11 metrov. Grad ima dve dvorišči, notranje je arkadno, ter zunanjo teraso s pogledom proti severu v smeri Ptuja in Maribora. Pod gradom je dvonadstropna klet v obliki črke Z. Zelo zanimivi so poročna dvorana s kapelo in večja viteška dvorana ter veliko drugih manjših in večjih prostorov. Grad ima zanimivo arhitekturno zasnovo in bogato zgodovino.

Lokacija gradu:
Grad Borl
Dolane 1
2282 Cirkulane

Informacije: 
Društvo za oživitev gradu Borl
Cirkulane 40a, 2282 Cirkulane
02 795 32 00


































Deli v omrežjih

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites