Zavrč

Haloze dosežejo najsevernejšo točko v Zavrču. Reka Drava priteče iz smeri Ptuja in nadaljuje na tem mestu svojo pot v Republiko Hrvaško. Ob reki se vije povezovalna cesta med Ptujem in Varaždinom. V Zavrču se nahaja zelo pomemben mejni prehod Zavrč – Dubrava Križovljanjska, ob katerem je tudi bencinski servis v primeru, da želite napolniti svoj rezervoar z gorivom za vaše popotovanje skozi Haloze.

Zadnja arheološka odkritja prav na omenjenih mestih odkrivajo, da so na tem mestu živeli že pred 6000 leti. Tako je skozi ta mesta potekala srednjeveška cesta, pred njo pa še rimsko–dobna cesta. O tem pričajo: najdena obcestna naselbina in pa žarna grobišča iz pozne bronaste dobe iz 2. tisočletja pr. n. št.

Reka Drava je v preteklosti zelo vplivala na razvoj naselja, tudi nastanek cerkve sv. Marije bi naj bil povezan s tragičnim brodolomom splavarjev in srečnim izstopom nekaterih splavarjev iz deroče reke Drave v Zavrču. Ob toku reke Drave in okolici gnezdijo številne ptice, ki najdejo zatočišče v neokrnjeni naravi.Prebivalci skrbno obdelujejo svojo zemljo; v ravninskih predelih predvsem na njivah, na dokaj strmih gričevnatih predelih se ukvarjajo z vinogradništvom in rejo drobnice, ki je izpodrinila govedorejo. Najdaljšo tradicijo v tem delu Haloz ima vinogradništvo, ob katerem pa so se razvila gostinska, trgovska in drobna obrtna dejavnost. V vseh gostinskih lokalih na tem območju boste lahko naročili domače belo vino, ki je iz vinogradov znanih vinorodnih leg, kot so Turški Vrh, Drenovec, Goričak, Belski Vrh. Na vinogradniških kmetijah in pri vinogradnikih se boste lahko srečali tudi z ostalimi sortami, ki še uspevajo v Halozah, kot so: laški rizling, sauvignon, beli in sivi pinot, renski rizling, muškat, traminec in druge žlahtne sorte.

Tradicija kulinaričnih dobrot se je v tem delu Haloz prenašala iz roda v rod. Tako boste na kmetijah in lokalih dobili meso iz tünke z zaseko, različne juhe za različne priložnosti, pečeno perutnino, gibanico, lahko pa tudi sirove ali jabolčne štruklje. V detajlih se pozna vpliv bližine hrvaškega Zagorja, lahko tudi pri kakšnem domačem receptu pri omenjenih jedeh. Vsekakor boste v pogovoru z domačini ugotovili, da na narečje, ki ga govorijo v Zavrču, vpliva bližina Hrvaške.

Ena izmed najlepših kulturnih znamenitosti je na rahli vzpetini ležeči dvorec Zavrč. Dvorec so zgradili grofje Sauri v 17. stoletju, ki so bili tudi lastniki nedaleč stoječega gradu Borl. V neposredni bližini najdemo izredno prijazno cerkvico sv. Miklavža, nekaj sto metrov vstran med vinogradi pa še cerkev sv. Marije.

Kraj je zelo povezan s praznikom Marijinega vnebovzetja 15. avgusta. Danes Občino Zavrč sestavlja devet naselij, in sicer: Zavrč, Goričak, Drenovec, Turški Vrh, Korenjak, Hrastovec, Belski Vrh, Gorenjski Vrh in Pestike. Zavrč je tudi tesno povezan z najbolj pomembno postransko stvarjo na svetu, to je nogomet. NK Zavrč že kar nekaj let uspešno tekmuje v 1. slovenski nogometni ligi. Mogoče je prav to namig za vas, da začnete obisk Haloz ravno v Zavrču ob kakšnem od dogodkov na lepem novem nogometnem stadionu. Skozi leto vas v Zavrču lahko presenetijo tudi s kakšno od prireditev, kot je vincekova rez, tradicionalno lupljenje jabolk ali žegnanje konjev. Skratka, Zavrč z okoliškimi naselji skriva številna presenečenja, ki se jih splača raziskati. Dejstvo je tudi, da bi naj Turki ob njihovi vrnitvi izpred Dunaja v Turškem Vrhu pokopali turško babico z velikim zakladom. Mogoče ta zaklad čaka ravno na vas.

Ponudba Zavrča

Nočitve Zavrč, Kulinarika Zavrč, Kultura/narava Zavrč, Šport/prosti čas Zavrč

Deli v omrežjih

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites